Gotvach.bg»Съвети»Как да замразим домати?

Как да замразим домати?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745
Как да замразим домати?

В зависимост от това за какво ястие ще се използват доматите, те могат да бъдат замразени на колелца, парчета, на пюре или цели.

Може да използвате различни сортове домати: Рома, Чери, Биволско сърце. Подходящи са всякакви, които запазват добре формата си.

Замразяване на цели домати

Чери домати се замразяват цели.

Измийте ги и внимателно, за да не повредите доматите, отстранете дръжката. Подсушете ги с кърпа, сложете ги в плик и приберете във фризера. След няколко часа извадете плика от фризера, разклатете, така че доматите да не се слепят и ги поставете отново във фризера за дългосрочно съхранение. Цели замразени чери домати се използват за приготвяне на пица и като добавка към месни или рибни ястия. Може да се запекат с подправки и чесън като гарнитура.

Замразяване на доматено пюре

Първо, бланширайте доматите и ги обелете. Сложете ги в блендер и пасирайте до получаване на еднородна смес или ги смелете през месомелачка. За замразяване на доматеното пюре може да използвате стандартни херметични пликове и контейнери, силиконови форми за мъфини или формички за лед. Формите ще осигурят порции с еднакъв размер.

Доматеното пюре е универсална съставка за готвене. Може да се използва като основа за сосове и супи, за приготвяне на паста, рибни и месни ястия.

Замразяване на домати на колелца

Нарежете доматите на колелца с дебелина около 5 мм и оставете сока да се отцеди. Поставете нарязаните домати върху хартия за печене или дъска, покрита със стреч фолио. Те трябва да лежат, без да се докосват. Замразете доматите за 3-4 часа (трябва да се втвърдят добре) и ги сложете в плик.

Така замразените домати се използват за приготвяне на пица или печене на месо и картофи.

Можете да съхранявате доматите във фризера не повече от година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен