За да се гарантира качеството и безопасността на приготвените ястия, специалистите препоръчват при всяко пържене да се използва прясно олио.
Ако планирате да използвате повторно олиото от пържене, първо, го оставете да изстине, прецедете го през марля или цедка и след това го изсипете в херметически затворен съд.
В същото време всички частици храна в него трябва да бъдат отстранени. Би било по-добре, ако съхранявате този контейнер в хладилник или фризер, тъй като това ще попречи на растежа на бактериите и можете да използвате олиото повторно.
Преди да използвате олиото повторно, проверете консистенцията и цвета му, за да се уверите, че не е по-тъмно, по-мазно или по-лепкаво от обикновено. Ако това не е така, тогава е по-добре да не го използвате повече. Също така не трябва да използвате олиото, ако усетите лоша миризма, идваща от него.
Старото олио може да съдържа свободни радикали, молекули, които могат да увредят клетките на нашето тяло и да доведат до повишен риск от рак.
В някои случаи повторната употреба на олио може също да доведе до повишена стомашна киселинност, сърдечни заболявания, дразнене на гърлото и др.
Ето защо ако олиото промени цвета си или има пяна при нагряване, по-добре го изхвърлете и използвайте прясно.
Така че можете да използвате повторно олио от пържене, но има определени ограничения и определено трябва да проверите качеството му преди пържене.
Вижте повече за гранясването на мазнините.
Коментари