Бъдни вечер се отбелязва в навечерието на Рождество (Коледа),който е един от най-големите християнски празници. На този ден християните отбелязват раждането на Божия син и се отбелязва последния ден от Великите пости, които миряните са спазвали в продължение на седмици.
Храната за Бъдни вечер е проста, постна, но същевременно изключително вкусна. Съгласно българската традиция на Бъдни вечер на трапезата ни присъстват традиционно само постни ястия, задължително варива, плодове и ядки, които да ни донесат плодородие и късмет през идващата година.
На трапезата за Бъдни вечер задължително трябва да присъстват нечетен брой ястия. Обикновено домакините се спират на 7 или 9 ястия, защото числата 7 и 9 са сакрални. Но няма причина да не поднесете 11 или дори 13 ястия. Традиционно на масата трябва да присъстват варива, като боб, леща, жито, ориз и булгур.
Символно значение за трапезата за Бъдни вечер имат сушените плодове, като ябълки, сливи, кайсии и др., от които се приготвя ошав. В центъра на трапезата е традиционната погача с късмети за Бъдни вечер.
Запазено място на масата ни имат изключително вкусните сухи пълнени чушки, постни зелеви сърми или лозови сърми. За десерт домакините обикновено поднасят вкусен тиквеник, ашуре. Не липсват различни видове салати, царска туршия и др.
Вижте и нашето примерно меню за Бъдни вечер.
Коментари