Кога и как се бере бъз?

Бъзът цъфти от май до юли, като цветовете му са с бяло-кремав цвят и са събрани в широки съцветия. Цветовете от бъз са отлично лечебно средство.

Те действат тонизиращо на оргонизма, стимулират кръвоносната система, влияят много добре и при астма, кашлица, пневмония и ушна инфекция. Не само цветовете имат лечебно действие, а и ароматът му. Той има релаксиращо и успокояващо нервната система действие. Също много добре се справя и със безсънието.

Цветовете от бъз могат освен с лечебна цел да се използват и за приготвянето на вкусна и разхлаждаща в летните горещини лимонада, а някои по-ексцентрични кулинари дори ги панират. Най-добре е цветът от бъз да се бере с помощта на ножица, защото често цветчетата падат.

Най-добре е да избирате съцветия, които току що са се разтворили или са тепърва леко разтворени. След това подрязвате с ножица само самите цветчета и най-добре е да се подредят върху хартия едно до друго и да се изсушат на сянка.

При пресипнало гърло, бронхит, хрема и всякакви простудни заболявания си пригответе топъл чай или да си направите инхалации с него. За да си направите чай запарете за около 10 минути 1 и 1/2 с.л цвят от сушена свирчовина в 500 мл вода.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати