За щастие, консервирането на месо у дома е съвсем различно умение, което със сигурност всеки ще иска да притежава. Освен това не е и по-трудно от консервирането на зеленчуци.
За направата месото се нарязва в размер около 2 см, за да се премахне излишната мазнина и хрущялите, ако има такива.
След което в голяма тенджера се запържва добре от всички страни. Ако месото е постно, може да се наложи да се добави малко мазнина.
Целта тук е кубчетата просто да покафенеят и не е нужно да се готвят докрай.
Следва месото да се добави в чисти стъклени буркани, оставяйки 2 см, свободно пространство отгоре. Може да се добави и сол на вкус. Налива се гореща вода върху месото в бурканите, която да покрие месото, но пак оставяйки 2 см свободно пространство отгоре.
Затварят се бурканите с месо с капачките и се поставят щипки (скоби), върху капачките, ако е необходимо и се варят в уред за готвене под налягане около 75-90 минути. Налягането и времето варират в зависимост от надморската височина.
Ако се варят в голяма тенджера, върху бурканите се поставя плоскост, която да ги притиска, за да не изплуват или да не се счупят при варенето.
Времето за варене на буркани с месо зависи от възрастта на месото, по-крехкото се вари 1,5-2 часа, а по-жилавото месо около 3-3,5 часа.
Времето за сваряване на бурканите с месо се засича от момента на завирането на водата.
Приготвеното по този начин месо е изключително удобно. Взима се буркан от килера, отваря се и има чудесно крехко месо, готово за добавяне към избраната рецепта.
Коментари