Сърнелите трябва да са свежи, чисти и по възможност неначупени.
Препоръчително е да се замразяват суровите сърнели.
Варените или пържени гъби губят вкуса си и стават гумени след размразяване.
Почистете сърнелите с нож от пръст, листа и клонки и отделете шапките от стъблата. Издухайте ги отвътре, за да премахнете остатъците, и избършете всяка със суха кърпа.
Няма нужда да ги накисвате във вода, достатъчно е да ги изплакнете, ако има необходимост. За да се спести място във фризера, малките се оставят цели, а големите се нарязват.
След почистването наредете гъбите на един слой върху табла и ги поставете във фризера за 4 часа. След това ги сложете в подготвени контейнери или торбички.
Не се препоръчва повторно замразяване на гъбите, така че замразяването на порции е по-удобно.
Замразените сърнели може да използвате за приготвяне на всякакви ястия, за пържене и задушаване, без да е необходимо да ги варите.
След размразяване сърнелите трябва да се приготвят веднага, не трябва да ги оставяте в хладилника.
Вижте още има ли двойник сърнелата и как можем да направим стерилизирани сърнели.
Коментари