Мнозина гъбари твърдят, че сърнелата няма отровен двойник, но все пак хората, които я събират трябва да бъдат особено внимателни, защото може да се обърка с отровна мухоморка. Младите гъби сърнели често наподобяват други гъби, затова е най-добре да се изчака да пораснат и тогава да се берат.
В Северна Америка сърнелата има силно отровен двойник, който е причина за редица отравяния. За щастие, той не се среща у нас. В нашата страна се среща червеникавата сърнела, която има по-малки размери от обикновената При разрязване месото ѝ придобива червеникав цвят, има силен аромат. Силно отровна е.
Друг двойник на сърнелата е елегантната сърнела. Тя има по-малко люспички и не достига големи размери. Не е годна за консумация.
Гъбите сърнелки много приличат на обикновената сърнела, но са с доста по-малки размери. Сред тях има опасни отровни двойници. За да предотвратите сбъркването с друга отровна гъба, най-добре събирайте по-големите сърнели, които имат диаметър над 5 см.
Въпреки това и сред може да има двойници с голям размер. Ще ги разпознаете по това, че те растат поединично, шарката им е странна и е обърната наобратно.
Виж също как се готви сърнелата или опитай нашите рецепти за сърнели с масло или мариновани сърнели.
Коментари