Разделното хранене е много модерно. Привържениците му твърдят, че то помага да отслабнем и да оздравеем. Специалистите обаче се отнасят скептично към подобно мнение.
Според доста от тях разделното хранене не е панацея. Твърдят, че процесът на храносмилане зависи не толкова от комбинациите, колкото от количеството изядена храна и индивидуалните особености на организма.
Автор на концепцията за разделното хранене е Хърбърт Шелтън. Той посвещава 40 години от живота си на изучаване на диетиката и оротрофията. Това е науката за правилно хранене.
Книгата му "Правилните съчетания на хранителните продукти" е публикувана за пръв път през 1928 г., но е много популярна и днес.
Според автора поглъщането на несъчетаеми продукти не позволява те да се усвоят нормално. Това той обяснява с факта, че за всяка храна са необходими определени вещества и условия за усвояване, които често са противоположни едни на други.
Много диетолози обаче не са съгласни с това мнение. Те смятат за неправилно да се говори за процес на "гниене" в стомаха на здрав човек, както твърди Шелтън.
Според тях той не е прав и когато казва, че мазнините и въглехидратите лежат в стомаха като мъртъв товар, който не е в състояние да се преработи там. Те просто се отдалечават от него с помощта на силните мускулни свивания на стомаха, които специалистите наричат образно "чистачи".
Шелтън настоява, че хората страдат не от алергии, а задето не усвояват една или друга храна. Науката обаче твърди, че това не е истина – алергията е имунно заболяване, предизвикано от появата на хистамин в кръвта като отговор на алергени, което не е свързано с начина на хранене.
Според Шелтън за усвояването на въглехидратите и мазнините е необходима алкална среда, а за белтъците - киселинна, и затова едновременната употреба на различните продукти води до гниене и ферментация в стомаха.
На практика процесът на храносмилането е много по-сложен и в различните участъци действат различни ферментни системи - слюнка, стомашен и чревен сок, жлъчка и други.
Усвояването на различните компоненти на храната е разделено в хранителния тракт - и в пространството, и във времето. Ето защо "присъдата" на традиционните диетолози е: разделното хранене не е лечебно, четем във в. "Уикенд".
Физиологични обосновки за него няма. Самата еволюция е подготвила хранителния тракт на човека за смесено хранене. В природата има много малко "чисти" продукти - например солта и захарта. Всичко останало е съчетание на белтъци, мазнини, киселини и т.н.
Коментари