Преди да разберете за ползите или вредите от лука на стомаха, трябва да се запознаете с физиологията на стомаха.
Храносмилателният процес е верига от биохимични реакции. Влизайки в храносмилателния тракт, храната се подлага на механично и химическо третиране, поради съставките на домашния сок, които имат химическа и ензимна активност. Основният компонент на стомашния сок е хлороводородната киселина.
Веществата на лука засягат части от лигавицата на храносмилателната система. Причината за нарушаването на киселинния баланс в стомашната киселина понякога става от хранителните продукти и лукът е един от тях. Процесът се дължи на съдържанието на редица различни етерични масла и фитонциди.
Биологично-активните вещества в лука в сурова форма дразнят лигавицата. Те увеличават производството на солна киселина от стомашните жлези и повишават нивото на киселинност на стомашния сок. Оказва се, че е недопустимо да се консумира продукта в сурова форма при хора страдащи от гастрит и язва. Веществото корозира стената на стомаха, което води до лошо храносмилане и развитие на язви.
Коментари