gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари ориз?

Колко време се вари ориз?

Колко време се вари ориз?

Неведнъж сме казвали, че приготвяне на ориз е цяло изкуство, което изисква опит и познание. Неправилното варене или запържване на ориз може да стане причина да сервирате на семейството си и гостите си лепкава безформена маса, която няма да им направи добро впечатление.

Важно е, когато приготвяте ориз, да спазвате времето за варене, за да не стане готовият ориз преварен или твърде кашкав. Времето за сваряване на ориза в обикновена тенджера или друг открит съд обикновено се движи в границите 25-30 минути, в зависимост от сорта.

Ако сте решили да варите ориза на пара, то трябва да имате предвид, че времето за сваряването му е нужно почти същото време, както и да традиционното варене - 20-30 минути.

Освен традиционния начин за варене на ориз, съществува и по-лесен начин за приготвянето му, като разликата между двете техники за варене е в това, че при втората оризът се вари за кратко, след което се оставя да поеме течността и да набъбне.

Как става това? Първо оризът се измива старателно, докато след него не остава само бистра вода. След това се залива с вода в съотношение 1:2 (1 част ориз:2 части вода) и се кипва на силен огън.

Оризът се похлупва плътно, вари се 5 минути без да се разбърква, след което силата котлона се намалява и оризът се вари още 2-3 минути на средно силен котлон и още 2 минути на слаб котлон. След това котлонът се изключва, като ястието се оставя отгоре без да се отстранява похлупака. След десет минути задушаване оризът е готов за консумация.

Т.нар. задушен ориз е изключително подходящ за гарнитура на местни ястия, може да бъде използван за приготвянето на пържен ориз със зеленчуци и др.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати