Кондензираното мляко е съставка, която често се използва в десерти, сладкиши и напитки благодарение на своята сладка и кремообразна текстура.
Но понякога може да се окаже, че нямаме кондензирано мляко под ръка или предпочитаме да избегнем употребата на този продукт по здравословни или диетични причини.
В тези случаи е важно да знаем какви заместители могат да ни помогнат да постигнем подобен вкус и текстура в рецептите.
Ето няколко различни заменки на кондензираното мляко:
Домашно приготвено кондензирано мляко
Един от най-лесните и натурални начини да замените кондензираното мляко, е като приготвите свой собствен домашен заместител. За целта е необходимо да смесите едно стандартно количество обикновено мляко със захар и да го варите, докато сместа не се сгъсти. Съотношението обикновено е 1 чаша мляко към 1 чаша захар, като трябва да оставите сместа да се вари на ниска температура за около 40-60 минути, за да се изпари част от водата. Така получавате гъсто и сладко мляко, което можете да използвате вместо кондензирано мляко. Това е идеален вариант, когато имате време и искате да избягвате консервантите в готовите продукти.
Кокосово мляко и кокосова сметана
Ако искате да добавите лек тропически привкус към ястията си, кокосовото мляко или кокосовата сметана могат да бъдат отлични заместители на кондензираното мляко. За по-сладък и кремообразен ефект можете да използвате кокосова сметана, която има по-богата текстура от обикновеното кокосово мляко. Може да добавите захар по вкус, за да постигнете същата сладост, която дава кондензираното мляко. Това е чудесна опция за вегански или безлактозни рецепти, тъй като кокосовото мляко не съдържа лактоза и е изцяло растително.
Сметана с добавена захар
Ако не сте на диета или не се опитвате да избегнете млечни продукти, можете да използвате обикновена сметана с добавена захар, за да заместите кондензираното мляко. Разликата е, че обикновената сметана обикновено е по-малко сладка от кондензираното мляко, така че ще трябва да добавите допълнително количество захар. Сметаната има много подобна текстура и може да се използва в повечето десертни рецепти. За да постигнете нужната гъстота, може да разбиете сметаната, преди да я добавите към рецептата.
Мляко на прах и вода
Един интересен и достъпен вариант за заместител на кондензираното мляко е комбинацията от мляко на прах и вода. За тази цел се разтваря мляко на прах в малко по-малко вода, отколкото се препоръчва за стандартното мляко, за да се получи по-гъст и концентриран продукт. Когато добавите захар, ще получите много близък заместител на кондензираното мляко, който е лесен за приготвяне и не изисква много време.
Соево мляко с подсладител
За тези, които предпочитат растителни продукти, соевото мляко е още една добра опция. То има неутрален вкус и може да се адаптира към различни рецепти. За да го превърнете в заместител на кондензирано мляко, можете да го подсладите с агаве нектар, кленов сироп или стевия. След като го подгреете и леко сгъстите, ще получите продукт, който има почти същата консистенция и сладост като кондензираното мляко, но е вегански и без лактоза.
Заместител на кондензирано мляко от овесено мляко
Овесеното мляко е друга чудесна растителна алтернатива за тези, които избягват млечни продукти. Подсладено овесено мляко може да бъде отличен заместител за кондензираното мляко в рецепти за десерти и напитки. То има естествено кремообразна текстура и леко сладък вкус, което го прави подходящо за сладки ястия. Както и в случая със соевото мляко овесеното мляко може да бъде подсладено допълнително, ако желаете по-силна сладост.
Вижте още как да си направите кондензирано мляко и какво можем да си приготвим с кондензирано мляко.
Коментари