Помага ли груханата пшеница при нисък хемоглобин?

Помага ли груханата пшеница при нисък хемоглобин?

Ниският хемоглобин или ниското съдържание на червени кръвни телца се нарича анемия.

Причини за появата на анемия могат да бъдат различни, като обикновено ниският хемоглобин е в резултат на внезапна загуба на кръв, след хирургическа намеса, при обилно менструация, рак на дебелото черво, хранителен дефицит и много други.

Симптомите, че може да имате нисък хемоглобин, са неспецифични и твърде често състоянието остава дълго време неоткрито. Обикновено първите симптоми на анемия са чувството за лесна уморяемост и постоянно изтощение, което не отминава след почивка.

Едно от първите неща, които хората с нисък хемоглобин могат да направят, е да променят начина си на хранене.

Не само, че трябва да се наблегне на храни, богати на желязо, но трябва да се наблегне специално на храни от животински произход, богати на желязо, защото желязото в растителните продукти почти не се усвоява от организма.

Наред обаче с храните, които се приемат за повишаване на желязото в организма, има и храни, чийто прием трябва да се ограничи, защото пречи на усвояването на желязото и в тази група попада груханата пшеница.

Груханата пшеница, която по същество е обикновена пшеница, но леко натрошена, не бива да се приема при нисък хемоглобин, защото блокира усвояването на желязото.

Затова при нисък хемоглобин е препоръчително да ограничите приемът на хляб и макарони и да консумирате повече червени меса, придружени от картофи или различни видове зеленчуци.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати