Охлювите са изключителен деликатес, който се цени в много държави по света. Въпреки че у нас много хора свиват гнусливо устни, когато чуят за Охлюви по бургундски, има цели региони, в които традиционно пролетно време се варят и приготвят охлюви.
Приготвянето на охлюви е изкуство, което не е по силите само на опитните кулинари. Дори и начинаещите готвачи ще могат да се справят с тази задача, ако спазват точно указанията на рецептата.
Най-важната част от приготвянето на охлюви е тяхното сваряване. Правилното сваряване гарантира, че жилавото им месо ще бъде приятно за консумация.
Оставените да се прочистят охлюви се изплакват внимателно със студена вода и се пускат живи във вряла подсолена вода. След повторно завиране се добавят черен пипер и бахар, както и зеленчуци по избор - пресен лук, лапад, киселец, моркови, целина, пащърнак.
Охлювите и зеленчуците се варят на силен огън около 10-15 минути, след което огънят се намалява е се доваряват още за 70-90 минути на тих огън. След това се охлаждат, почистват и приготвят според вкуса.
Как точно да приготвите невероятно вкусните охлюви с ориз и чесън, както и класическите охлюви с чесън и масло ще откриете на нашата страница.
Вижте и тези съвети за почистване и готвене на охлюви, разберете кога се събират охлювите и научете как слузта от охлюви помага на кожата.
Коментари