Според мнозина месото от охлюви е изтънчен френски деликатес без аналог. Тези хора с удоволствие похапват охлюви яхния или замезват с бирата си охлюви пане. Други гледат на тях просто като интересен продукт, с който могат да разнообразят седмичното си меню, а трети въобще не ги вкусват.
Ако принадлежите към първите два вида, то най-вероятно се чудите кога се събират охлювите.
Брането на охлюви за домашна консумация е възможно от пролет до късна есен, когато влагата кара слузестото мезе да плъзне и из поляни и градини.
Събирането на живи охлюви и изкупуването им за търговски цели или отглеждане във ферми обаче е позволено само от 10 май до 30 юни и подлежи на контрол от РИОСВ.
Нарушителите на наредбата са заплашени от глоби от 100 до 1000 за физическите лица и от 200 до 5000 за юридически лица.
Санкцията не важи за хора, които събират охлюви с цел лична консумация. Единственото ограничение при брането на охлюви при тях е изискването да не се събират гадинки, чиято черупка е по-малка от 28 мм. Това се прави с цел защита на вида.
Коментари