Помага ли рициновото масло при запек?

Помага ли рициновото масло при запек?

Рициновото масло се произвежда от растението рицин (Ricinus communis), което произхожда от тропическа Африка. Въпреки че растението предпочита страни с предимно горещ климат, то с успех се отглежда и у нас. В близкото минало рицинът е заемал второ място сред маслодайните култури, които са се отглеждали у нас.

Рициновото масло се добива семената на растението, които трябва да отбележи в, че са изключително опасни. Опасността се крие в семенната обвивка, която съдържа отровното вещество рицин. Рицинът е токсин, който има свойството да аглутинира кръвта. Само десет рицинови семена са достатъчни, за да убият възрастен човек.

Рициново масло се добива след отстраняване на семенната обвивка чрез студено пресоване на семената. То представлява гъста, мазникава течност с консистенцията на сироп, която има слабожълтеникав цвят или е безцветна, без характерна миризма и почти без вкус.

В близкото минало рициновото масло се е предписвало масово като средство за прочистване на червата. Приетото пред устата масло има свойството да очиства тънките черва и да засилва перисталтиката на червата. Действието му е почти незабавно.

Еднократната доза рициново масло е около 30 г на възрастен човек. То е предпочитано средство за избавление от запека, защото не причинява колики, но не е подходящо при хроничен запек на дебелото черво.

Редовната употреба на рициново масло води до възпаление на лигавицата на червата, трайна загуба на апетит и др.

Рициновото масло намира приложение не само като разхлабително лекарство. То може да се прилага и външно при лечение на някои кожни болести и проблеми, защото има обезболяващо, епителизиращо, гранулиращо и трофостимулиращо действие.

Рициновотото масло се прилага директно върху кожата при лечение на алергичен дерматит, подсичане, язви на подбедриците, пърхот, косопад, себорея и др.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати