Маслините са изключително вкусни и полезни, независимо от вида или сорта им. Но когато закупим по-голямо количество, възниква въпросът как да ги съхраняваме в домашни условия.
Отговорът зависи от това дали става дума за пресни, буквално набрани от дървото плодове или за обработени.
Обработените маслини, които се продават на килограм, могат да се съхраняват в хладилник в пластмасова кутийка или плик за 2-3 дни. Ако искате за ги запазите за по-дълго време, трябва да ги сложите в бурканчета, да ги полеете със солен разтвор и да сложите 1 пръст зехтин.
Друг вариант е да залеете маслините в бурканите изцяло със зехтин и дори да добавите ароматни подправки, като розмарин, чесън и т.н. Овкусеният зехтин може да използвате за други маслини, както и за салати.
Пресните, набрани от дървото маслини, първо се киснат в солен разтвор в продължение на поне 1 месец, след което могат да се съхраняват по един от описаните по-горе начини.
Коментари