Бирената мая е една от най-препоръчвани хранителни добавки, като причините за това са много. Но преди да се спрем на това бирената мая за какво се използва, трябва да уточним от какво се прави тя. Бирената мая се добива от микроорганизми - от огромна група еукариотни дрожди от царството на гъбите, които имат едно ценно свойство - да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол.
След дългогодишна биотехнологична селекция днес са отсети и се използват само определени групи микроорганизми, които носят безспорни ползи при употреба и нямат никакви токсични елементи. Това е една от причините лекарите да препоръчват без притеснения бирената мая, произвеждана от микроорганизмите от вида Saccharomyces cerevisiae. В състава на бирената мая, която се продава, има големи количества витамини B1, B2, B3, B5, B6, B71 (биотин, витамин H) и др. Освен това има също и доста минерали - натрий, манган, цинк, желязо и др.
Тъй като витамините и минералите в бирената мая са с естествен органичен произход, те са особено ценни не само за хора, които страдат от безапетитие и необяснима загуба на тегло, но и за пълните вегетарианци, които се стремят към балансирано и здравословно хранене. Смята се, че бирената мая не само регулира процесите в стомашно-чревния тракт, но също така понижава нивата на холестерол в кръвта, увеличава нивата на енергия и е мощна антианемична добавка.
Има твърдения, но липсват категорични данни в подкрепа на тях, че бирената мая подобрява спортните постижения, навалява нивата на кръвната захар и подобрява имунитета. Въпреки това бирената мая често се предписва на активни спортисти, както и на хора, които страдат от захарен диабет.
Коментари