Маята за хляб какво съдържа?

Маята за хляб какво съдържа?

Маята за хляб какво съдържа?

Хлебната мая е един от незаменимите помощници в кухнята. Няма как да се насладите на вкусна питка с масло или да похапнете от любимия си тутманик, без да замесите тесто, което да бухне с помощта на маята.

Независимо дали става дума за бобова, хмелова или нахутова мая, нейното съдържание е на практика едно и също - всяка май съдържа концетрирана маса от дрожди, които улесняват процеса по втасване на тестото.

Няма значение дали ще грабнете от рафта в магазина пакетче суха мая или ще извадите от хладилната витрина прясна мая, и в двата случай ще разполагате с термофилни дрожди.

Тези термофилни дрожди са изкуствено създадени от човека, с основната цел да се размножават в течни хранителни среди, като в процеса на възпроизвеждане произвеждат газ, който кара тестото да бухва.

Въпреки че мнозина смятат, че маята не е полезна за организма, поради разяждащите способности на термофилните дрожди, тя е богата на редица микроелементи, както и витамини от B групата.

Освен това хлебната мая доставя на организма голямо количество фосфорни, магнезиеви и натриеви и калциеви соли. Редовният прием на мая води до понижаване на нивата на лошия холестерол, има енергизиращо действие и дори понижава нивата на кървната захар в организма.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати