Трябва ли да се белят гъбите?
gotvach.bg»Съвети»Трябва ли да се белят гъбите?

Трябва ли да се белят гъбите?

Трябва ли да се белят гъбите?

Не е трудно да приготвите ястие с гъби, защото като цяло гъбите не се нуждаят от кой знае колко продължителна кулинарна обработка. Например за приготвянето на обичания от всички Гъбен сос за пържоли ще ви трябват само около 40 минути, а за Ароматни гъби в масло ще трябва да отделите не повече от половин час.

Много врели и кипели край печката кулина препоръчват гъбите да се белят, но трябва ли да се белят гъбите и защо съществува такова вярване.

Почистването на гъби трябва да се прави особено внимателно, защото те са нежни и с лесно ранима повърхност. Специалистите препоръчват да не миете гъбите, защото те имат свойството да поемат водата, което влошава вкусовите им качества и удължава времето за кулинарна обработка.

Най-правилно е да почиствате гъбите внимателно с мека четка, суха гъба или домакинска хартия.

Доскоро се смяташе, че гъбитетрябва да се белят, защото нежната им ципа би могла да подейства отрицателно върху хора, които страдат от хроничен гастрит или колит, но такава връзка не е доказана.

Вместо това специалистите препоръчват хора с такива заболявания на стомашно-чревния тракт да избягват гъби и други богати на целулоза храни.

Няма особен смисъл да белите и старите гъби, защото те по правило не се препоръчват за консумация и специалистите са категорични, че е по-добре те да се изхвърлят вместо да се търси някакъв компромис.

И така, в обобщение отговорът на въпроса Трябва ли да се белят гъбите е НЕ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати