Патладжаните са сред най-обичаните гости на трапезата у нас. Представяте ли си колко щеше да бъде скучна и безинтересна кухнята, ако в нея нямаше патладжани пармиджано, любимите ни пълнени патладжани или класическият конак кебап.
Патладжаните са много богати на калий, фокфор, калций и магнезий, както и на редица витамини, които за съжаление се губят при топлинната обработка.
Една от причините патладжаните задължително да се подлагат на топлинна обработка е веществото соланин, което им придава леко горчив вкус.
Подобно на останалите зеленчуци патладжаните нямат нужда от продължително готвене. Как и колко време се варят патладжаните зависи единствено и само от големината им и от това дали са нарязани или не.
Един средно голям патладжан с кората има нужда само от 20 минути, за да се свари до готовност.
Времето за варене на патладжаните се скъсява драстично, ако те са обелени и нарязани на кръгчета или парчета. Тогава и 10 минути ще бъдат достатъчни за сваряването на патладжана.
Коментари