Как се подреждат нож и вилица?

Как се подреждат нож и вилица?
Снимка: gotvach.bg

Правилното подреждане на приборите на масата, особено когато става въпрос за официално събитие, е много важно. Приборите за хранене се разполагат отляво и отдясно на чинията. Отдясно на чинията трябва да бъдат лъжиците и ножовете, а отляво са лъжиците. Подреждайте приборите отвън навътре, според реда в който ще се ползват.

Най-външните са тези, които ще се използват първи. Поставете приборите перпендикулярно, на около 2 см от ръба на масата и на разстояние 1 см един от друг и от ръба на чинията.

Поставете вилиците и лъжиците с изпъкналата част надолу, а ножовете трябва да бъдат с острието към чинията. Сложете лъжицата между двата ножа, ако преди супата ще има някакво студено предястие. Ако ще има масло, ножът за него трябва да е с лице към чинията за хляба.

Приборите за десерта се слагат над чиниите, в успоредно положение на ръба на масата. Виличката трябва да бъде по-близо до чинията, а над нея е лъжичката. Дори и да не се налага да приготвяте маса за официално събитие, а просто за близки приятели, трябва да знаете, че от лявата страна се слагат вилиците, а от дясната – лъжицата и ножа.

Най-близо до чинията трябва да е ножът на основното ястие, в средата лъжицата, а накрая е ножът за предястието. Както и да подредите масата обаче, не забравяйте, че е много важно покривката да е чиста, а салфетките изрядни. Колкото и вкусно ястие да поднесете, ако има някакви мръсотии и зацапвания, това съвсем няма да направи добро впечатление.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати