Лютото вдига ли кръвното?

Лютото вдига ли кръвното?
Снимка: gotvach.bg

Получаването на дневна доза капсаицин от люти чушки може да помогне за борба с хипертонията. Той отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Науката обяснява как лютите чушки влияят на високото кръвно налягане.

Напоследък се увеличават изследванията, които доказват, че капсаицинът подобрява ендотелиалната функция на стените на кръвоносните съдове, т.е. увеличава гъвкавостта на кръвоносните съдове (McCarty, DiNicolantonio & O'Keefe, Open Heart, 17 юни 2015 г.).

В резултат на това може да се понижи високото кръвно налягане. В допълнение, действието му върху канал за преходен рецепторен потенциал (TRP), TRPV1, намалява възпалението в лигавицата на кръвоносните съдове (Wang et al, Atherosclerosis, май 2017).

Мишките, които се хранят, с храна, съдържаща капсаицин, страдат от по-малко опасни последствия от хипертония (Wang et al, American Journal of Hypertension, декември 2014).

Ако обичате вкуса на лют червен пипер, можете да добавите салса или лют чили сос към вашата храна. Ако не обичате люто, от друга страна, може да вземете като хранителна добавка кайенски пипер на хапчета като източник на капсаицин.

По този начин не би трябвало да усещате парещата лютивина на езика си.

Или казано с други думи лютото не вдига кръвното, а напротив - употребата на люто води до намаляване на кръвното налягане.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати