Кои храни и напитки действат диуретично?

Кои храни и напитки действат диуретично?

Задържането на вода в организма обикновено се дължи на високата консумация на натрий или захар, както и на хормонални промени. Ето защо понякога се чувстваме подпухнали и подути. С този проблем могат да се справят диуретиците – естествени или под формата на лекарство.

Диуретиците всъщност стимулират уринирането и по този начин помагат на тялото да се отърве от излишните течности и соли. Обикновено дуиретиците се изписват от лекар и се взимат по строга схема, но има храни и напитки, които са естествени диуретици, и могат да се взимат и без лекарско предписание.

Най-добрите естесвени диуретици са летните плодове. В случай, че задържате вода, увеличете консумацията на диня, пъпеш, круша, череши и ябълки. Те съдържат големи количества вода и фибри, които подпомагат процеса на диуреза. За максимален ефект трябва да се консумират сутрин на гладно.

В групата на естествените диуретици попадат и някои подправки като копър и магданоз, както и тиквата и листата от бреза, като последните могат да се консумират под формата на чай. Със силно изразен обезводняващ ефект са и пресните зеленчуци.

Не сме забравили и да най-известните диуретици – чаят и кафето. Техният диуретичен ефект се дължи на веществата кофеин и теобромин, но трябва да внимавате да не прекалите с тях, защото оказват силно влияние върху нервната система.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати