Черния шоколад по-полезен ли е?

Черния шоколад по-полезен ли е?
Снимка: gotvach.bg

Има ли човек, който може да устои на парченце шоколад. Всички знаем, че шоколадът съдържа много калории. За любителите на шоколада, които се притесняват за килограмите и здравето си, има и здравословна алтернатива. Това е именно черният шоколад.

Черният шоколад има характерен леко горчив вкус. Колкото по-горчив е, толкова по-полезен е черният шоколад. Той може да се консумира чист, в десерти с шоколад, мелби и други.

В черния шоколад какаото е много повече, отколкото в млечния шоколад. Процентното съотношение на какаото в черния шоколад може да варира от 70 % до 90 %.

По принцип колкото по-малко захар и мляко има има в шоколада, а какаото е в по-големи количества, толкова по-полезен е шоколадът.

Черният шоколад има много полезни свойства. Той е полезен за сърцето, мозъчната дейност и намалява стреса.

Консумацията на черен шоколад намалява кръвното налягане. Това от своя страна намалява риска човек да получи инсулт или инфаркт. Хора, които често си хапват от него, по-рядко страдат от сърдечно-съдови проблеми.

При консумацията на черен шоколад се стимулира образуването на хормона на щастието. Определени субстанции в черния шоколад стимулират секрецията на серотонин, който е известен като естествен антидепресант. Черният шоколад е изключително полезен при депресивни състояния, също така намалява риска от рак на дебелото черво.

Черният шоколад, който мнозина обичат да похапват, е източник на естествени антиоксиданти. Учените са открили, че в него се съдържа много повече антиоксиданти, отколкото в ябълките, гроздето и сливите. В черния шоколад има голямо количество кофеин, което подпомага мозъчната дейност.

Спокойно може да си хапвате по 20-30 грама от това сладко изкушение на ден, без да се притеснявате за наднормени килограми. Черният шоколад е много по-полезен от млечния.

Специалистите съветват черния шоколад да се консумира по малко, но често.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати