През последните години все по-често се обсъжда колко вредна е бялата захар. Доста хора я наричат бялата смърт. Затова и все повече хора заменят бялата захар с кафява захар.
Кафявата захар съдържа фосфор, калций, желязо, калий, магнезий,цинк, мед и други. Това са все вещества, които при обработката на бялата захар, се губят.
Кафявата захар е полезна, защото съдържа по-малко количество вредни химикали от бялата захар. Освен това в кафявата захар захарозата е с 10-15 % по-малко отколкото при бялата захар. Което означава, че кафявата захар има по-ниска калорична стойност.
Кафявата захар е по-натурален продукт от обработената бяла захар.
Тя се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок. Нейните кристали са по-малки от тези на бялата захар и понеже тя не претърпява толкова много обработки, учените са категорични че кафявата захар е по-полезна от бялата.
Замяната на бяла захар с кафява захар нормализира нивата на кръвната захар в организма. Именно затова е подходяща за употреба от диабетици.
Също така включването на кафява захар в менюто осигурява нормалното функциониране на нервната система, а калцият, който се съдържа в нея, укрепва костите и зъбите.
Въпреки всичко не трябва да забравяме, че дори и кафявата захар трябва да се използва в малки количества. Когато бялата или кафявата захар се използват в малки количества не представляват опасност за организма.
Препоръчителната дневна доза на кафявата захар е около 50 грама.
Коментари