Има ли странични ефекти от приема на селен?
gotvach.bg»Съвети»Има ли странични ефекти от приема на селен?

Има ли странични ефекти от приема на селен?

Има ли странични ефекти от приема на селен?

Микроелементът селен е важен и необходим за човешкия организъм. Селенът възпрепятства появата на сърдечно-съдови заболявания, а има и медицински данни, че е ефикасен при лечение на редица заболявания, като анемия, бронхиална астма, детска церебрална парализа и много други.

От друга страна недостатъчното количество на селен в организма може да окаже пагубно влияние върху човешкото здраве. Недостигът на селен се свързва с обща спад на имунната система на организма, нарушена обмяна на веществата, усилен косопад, диабет и дори възможна поява на чернодробна некроза.

Задължително е липсата на селен в организма да бъде компенсирана чрез приемане на хранителни добавки, съдържащи селен.

Приеман в правилните количества, при необходимост естествено, селенът не би довел до странични ефекти за организма. Препоръчва се селенът да се приема заедно с витамин E, защото микроелементът селен и витамин Е действат заедно, като подпомагат провитамин А и другите хранителни вещества, важни за метаболизма на клетката, срещу нежелани окислителни процеси.

Селенът с витамин Е могат да се използват за детоксикация и отлагане стареенето на клетките. Използването му се препоръчва за кратък период от време, за да не се токсикира организма.

Странични ефекти при прекаляване с употребата на селен може да са гадене, висока температура, сърдечно съдови и бъбречни усложнения.

Затова предприемането на самолечение със селен е нежелателно, поради риска от взаимодействието му с други хранителни добавки и някои лекарства, като кортикостероиди, противозачатъчни, понижаващи холестерола.

Също така прекомерното му използване може да доведе до чернодробни проблеми, проблеми с простатата и диабет. Затова е задължителна консултация с лекар, за да се установи дали изобщо е необходим неговият прием.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати