Има ли странични ефекти от приема на селен?

Има ли странични ефекти от приема на селен?

Микроелементът селен е важен и необходим за човешкия организъм. Селенът възпрепятства появата на сърдечно-съдови заболявания, а има и медицински данни, че е ефикасен при лечение на редица заболявания, като анемия, бронхиална астма, детска церебрална парализа и много други.

От друга страна недостатъчното количество на селен в организма може да окаже пагубно влияние върху човешкото здраве. Недостигът на селен се свързва с обща спад на имунната система на организма, нарушена обмяна на веществата, усилен косопад, диабет и дори възможна поява на чернодробна некроза.

Задължително е липсата на селен в организма да бъде компенсирана чрез приемане на хранителни добавки, съдържащи селен.

Приеман в правилните количества, при необходимост естествено, селенът не би довел до странични ефекти за организма. Препоръчва се селенът да се приема заедно с витамин E, защото микроелементът селен и витамин Е действат заедно, като подпомагат провитамин А и другите хранителни вещества, важни за метаболизма на клетката, срещу нежелани окислителни процеси.

Селенът с витамин Е могат да се използват за детоксикация и отлагане стареенето на клетките. Използването му се препоръчва за кратък период от време, за да не се токсикира организма.

Странични ефекти при прекаляване с употребата на селен може да са гадене, висока температура, сърдечно съдови и бъбречни усложнения.

Затова предприемането на самолечение със селен е нежелателно, поради риска от взаимодействието му с други хранителни добавки и някои лекарства, като кортикостероиди, противозачатъчни, понижаващи холестерола.

Също така прекомерното му използване може да доведе до чернодробни проблеми, проблеми с простатата и диабет. Затова е задължителна консултация с лекар, за да се установи дали изобщо е необходим неговият прием.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати