Полезно ли е вареното жито?

Полезно ли е вареното жито?

Вареното жито е подходящо да се хапва на закуска, обяд или вечеря. Освен в комбинация със захар, сушени плодове и ядки, вареното жито също така може да се прибавя и към различни видове салати.

Приложението на житото в кулинарията е много голяма, то може да се използва вместо ориз, ечемик и и елда.

Във вареното жито се съдържат големи количества фибри, протеини, желязо, цинк, витамини от B групата, магнезий, фосфор, незаменими аминокиселини и редица други полезни за организма витамини и микроелементи. При честата консумация на вареното жито се осигуряват много необходими минерали и витамини.

Специалистите по хранене препоръчват да се хапва варено жито поне един път седмично, защото то има редица ползи за организма.

Редовната консумация на варено жито предпазва от образуването на злокачествени образования в организма, забавя в известна степен стареенето, пречиства организма от токсини.

Хапвайте често варено жито, ако искате да се чувствате енергични. Варенето жито помага също така при главоболие, подобрява метаболизма и е изключително полезно за здравето на кожата и косата.

Чрез консумацията на вареното жито се очиства храносмилателната система, подобрява се състоянието на кръвоносните съдове. Варено жито се препоръчва на хора, които страдат от анемия или имат излишни килограми, от които искат да се отърват.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати