Какво значи дълго кафе?

Какво значи дълго кафе?
Снимка: gotvach.bg

Lungo (от италиански – дълго) е кафе, приготвено с помощта наеспресо машина, наричано още в България дълго кафе. Времето за приготвяне на дълго кафе зависи от няколко елемента, а именно:

- Вида на кафеените зърна - обикновено смес от Арабика и Робуста

- Тяхното смилане

- Натискът на машината

Оптимално за получаване на кафе 130-150 мл е необходима машина с 9-12 бара.

Дългото кафе не трябва да се бърка с американско кафе, което означава еспресо с добавена гореща вода. При дългото кафе водата изцяло преминава през кафето, а не е добавена след приготвянето му.

Традиционно дългото кафе е по-късо от американското кафе.

Дългото кафе е по-малко силно, но по-горчиво от нормалното кафе, защото допълнителната гореща вода, преминаваща през смляното кафе, извлича компоненти, които обикновено остават неразтворени.

Колкото повече вода преминава през кафето, толкова по-горчиви и воднисти са вкусовете, защото процесът на извличане отнема повече време и издърпва повече горчивина от смляното кафе.

Ристрето или късо кафе, нормално или лунго - дълго кафе са относителни термини без точни измервания.

Независимо от това са приети следните относителни мерки: дълго кафе – 90-120 мл., нормално кафе – 60 мл., късо кафе – 30 мл.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати