Галетата имат широко кулинарно приложение. Те могат да се използват както за приготвяне на любимия ни кашкавал пане с шунка, така и за замесване на кайма за сочни кюфтета.Но вредна ли е галетата и можем ли да я използваме всеки ден?
Галетата, която можем да купим от магазина, обикновено е много солена. Също така ако в семейството ви има човек с определени здравословни проблеми, като диабет или високо кръвно налягане, то готовите галета не са подходящи. Също така галетата от магазина е възможно да съдържат редица алергени.
Можете да си приготвите галета в домашни условия.
Това можете да направите, като препечете хляб на тостер и след това го настържете на рендето на най-ситното. Друг начин да си приготвите галета вкъщи е като препечете хляб и го сложите в кухненски робот. Ако има нужда след това можете да пресеете за по-ситна галета.
Можете да си направите и прясна галета като сложите в кухненският робот пресен хляб. Можете да препечете филийките и на скара и отново да настържете или в кухненски робот.
Хлябът, от който ще приготвяте домашната галета, може да бъде бял или черен по ваш вкус и избор. Можете да използвате и подправки за овкусяване на хляба, съотвтно и на домашната галета.
Подходящи подправки са мента, магданоз, риган, сол, черен пипер, лют червен пипер и сладък червен пипер.
Ако искате да направите здравословно вашето ястие, то тогава можете да заместите галетата с овесени ядки. Те съдържат витамин В и желязо и са богати на фибри. Към овесените ядки можете да прибавите подправки и да овкусите.
Друга здравословна алтернатива на галетата са семената от чиа. Те се много полезни. Съдържат много фибри, протеини и най-важното - не са солена.
Коментари