Гранясалата мазнина е изключително вредна за здравето. Мастните киселини са склонни да гранясват, когато са подложени на топлина, кислород и влага, както при готвене и обработка.
Съществуват такива видове олио, които са безопасни при излагането им на термична обработка, други видове обаче реагират на топлинната обработка, при което е препоръчително да не ги ползваме за готвене.
Гранясалите масла или подложеното на термична обработка растителното олио се характеризира със свободни радикали. Тези свободни радикали, които се отделят от гранясали мазнини, са изключително вредни за тялото.
Те атакуват клетъчните мембрани на червените кръвни клетки и причиняват увреждане в ДНК-то. Когато готвим с растителното олио, полиненаситените мазнини в комбинацията си с кислород гранясват, което довежда до повишаване на окисления холестерол в организма.
Вредата на свободните радикали върху кожата причинява бръчки и преждевременно стареене. Върху тъканите и органите предизвиква тумори, върху кръвоносните съдове причинява натрупване на плака.
Вредата на тези окислени,гранясали мазнини е свързана с ракови и сърдечни заболявания, дисфункция на имунната система, увреждане на черния дроб, нарушения в храносмилането, подтискане на способността за учене, забавяне на растежа при децата.
Благоприятното функциониране на човешкия организъм зависи от мазнините, които приемаме.
За да бъдат предотвратени свободните радикали от човешкото тяло, е необходимо да се приемат антиоксиданти, каквито всъщност са витамин A, витамин E, витамин C.
Те благоприятстват върху човешкия организъм, действат отпускащо и същевременно имат способността да унищожат свободните радикали, като също така предпазват от вируси и бактерии.
Коментари