Кестените могат да бъдат вкусно приготвени и да се ползват за лечение. Те могат да бъдат варени, на пара и, разбира се, печени върху открит огън. Но някои кестени са токсични и определено не стават за ядене – а именно конският кестен.
Сладкият кестен е вкусният, годен за консумация ядлив кестен, който повечето хора обичат да консумират около празниците. Трябва да признаете, че варени кестени или крем от кестени са си истински деликатеси.
Един ядлив кестен е най-лесно да се разпознае, ако все още е в обвивката му, която е бодлива и бодличките са много остри.
Токсичният, негоден за консумация кестен, наричан още конски кестен, има обвивка, която е много по-гладка, със само няколко бодлички. Конските кестени са тези, които обикновено се срещат в горите и задните дворове.
Друг лесен начин да различите ядливите кестени от токсичните е да погледнете самата ядка. И двата са кафяви, със светло оцветено петно върху тях. Все пак, ядливите кестени винаги имат нещо като пискюл (шапчица) в долния ъгъл, която се усеща при допир. Токсичният кестен няма такава - той е гладък и кръгъл.
Кестените са с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на протеини, без глутен, с високо съдържание на витамини и фибри.
И така, какъв е най-добрият начин да се гарантира, че кестените, които имате, са годени за консумация? Първото и най-важното нещо е никога да не вдигаш кестен от земята и да го изядеш.
Токсичните конски кестени често се срещат на земята, защото дори животните не искат да ги докосват.
Виж също какво съдържа кестенът, за какво е полезен дивия кестен или разгледай тези начини за приготвяне на сладък кестен.
Коментари