Морковът е зеленчук, за който често се твърди, че е идеалната здравословна храна. Той е хрупкав, вкусен и силно питателен. Морковите са особено добър източник на бета-каротин, фибри, витамин К, калий и антиоксиданти.
Морковите имат редица ползи за здравето. Те са приятелска храна за отслабване и са свързани с ниски нива на холестерола и подобрено здраве на очите.
Каротиноидите в тях намаляват риска от рак. Те се намират в много цветове, включително жълто, бяло, оранжево, червено и лилаво.
Традиционните оранжеви моркови получават яркия си цвят от бета-каротин, антиоксидант, който се превръща във витамин А в организма.
Съдържанието на вода може да варира от около 86-95%, а ядливата част се състои от около 10% въглехидрати.
Морковите съдържат много малко мазнини и протеини. Един среден суров морков (61 грама) съдържа 25 калории, с едва 4 грама смилаеми въглехидрати.
Хранителни факти: Моркови, сурови - 100 грама, Количество:
Калории - 41
Вода - 88%
Протеин - 0.9 g
Въглехидрати - 9.6 g
Захар - 4.7 г
Влакнини - 2.8 г
Мазнини - 0.2 г
Наситени мазнини - 0.04 г
Мононенаситени - 0.01 г
Полиненаситени - 0.12 г
Омега-6 - 0.12 г
Голяма част от изследванията върху морковите са фокусирани върху каротеноидите. Диетите, богати на каротеноиди, могат да имат защитен ефект срещу няколко вида рак. Това включва рак на простатата, рак на дебелото черво и рак на стомаха.
Жените с високи нива на каротеноиди също могат да имат намален риск от рак на гърдата. По-старите изследвания показват, че каротеноидите могат да предпазват от развитие на рак на белите дробове, но по-новите проучвания не показват защитен ефект.
Холестерол в кръвта: Високият холестерол в кръвта е добре известен рисков фактор за сърдечни заболявания. Приемането на моркови е свързано с понижаване нивата на холестерола.
Отслабване: Морковите, като част от храната, могат да увеличат засищането и да намалят приема на калории в следващите хранения. Поради тази причина морковите могат да бъдат полезно допълнение към ефективната диета за отслабване.
Здраве за очите: Лица, които са с ниско съдържание на витамин А, са по-склонни да изпитват нощна слепота, състояние, което може да се подобри, като се ядат моркови или други храни, богати на витамин А или каротеноиди.
Каротеноидите могат да намалят риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Морковите са идеалната закуска, хрупкава, пълна с хранителни вещества, с ниско съдържание на калории и богат вкус. Те имат голями ползи за здравето на сърцето и очите, подобряват храносмилането, намаляват риска от рак.
Коментари