Въпреки че щандовете за алкохол в магазините са отрупани с десетки видове български и вносни вина, все още много ценители на ароматната напитка предпочитат да си я приготвят сами и да черпят приятели с нея.
За получаването на качествено вино най-важно е да се използва качествено грозде. Доброто вино се прави от грозде, добре узряло, обрано в последния възможен момент в слънчево време.
Това се прави, за да бъде плодът с възможно най-висока захарност. След смилането на гроздето чепките се отстраняват, а останалото се прехвърля в бидони. От долния край на бидона се отточва малко шира и се премерва захарният градус.
Добре е премерването да става с български захаромер, а е с китайски или руски. Препоръчителната захарност за червените вина е 22-24 градуса (най-добре 23), а за белите - 18-19 градуса. Ако захарността е под тези стойности към смляното грозде се добавя захар, разтворена в гроздова мъст, до достигането им.