Доматите са най-добрият приятел на добре изстудената домашна ракия. Освен това са изключително вкусни и полезни и като за капак въобще не са зеленчуци. Доматите са плодове от семейството на беладоната, но за целите на кулинарията се обработват и използват като зеленчуци.
Доматите трябва да присъстват на трапезата ни винаги, когато е възможно, защото те са отличен източник на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. В доматите се съдържат големи количества витамини B6, C и K. В тях ще откриете също бета каротин (провитамин A), биотин (витамин B7), ниацин (витамин B3), както и калий, фосфор, цинк, желязо и др.
Трябва да консумирате пресни домати, защото комбинираното действие на желязото и витамин C спомагат за синтезирането на хемоглобин и формиране на нови червени кръвни клетки, което действа профилактично против анемия.
Наред с всички витамини, съдържащи се в доматите, там има и големи количества на ликопен, който играе ключова роля в предотвратяването на някои видове рак, като рак на белия дроб, рак на простата и рак на дебелото черво.
Коментари