Мнозина свързват дафиновия лист с неустоимата миризма на телешко варено. В действителност дафиновият лист освен добре позната подправка за ястия, като телешко варено и постна чорба с леща, има и редица лечебни действия.
Дафиновият лист има характерна специфична миризма, затова в повечето случаи и едно листо е достатъчно за овкусяването на цялата тенджера.
Малцина обаче знаят, че чаят от дафинов лист е изключително ефикасен при захарен диабет, бронхит, грипни състояния и хрема. А отварата от дафинов лист е истински еликсир при проблеми с храносмилането, гъбички, ревматични болки, депресивни състояния, хронична умора и др.
Но как да приготвите отвара или чай от дафинов лист. Трябват ви матови, изсушени листа от дафинов лист. Само две листа изсушен дафинов лист са достатъчни, за приготвянето на чай от дафинови листа.
Листата се заливат с 400 мл вода, кипват се и се варят 5 минути, след което се задушават около час. Чаят се пие четири пъти дневно по половин чаена чаша преди хранене.
За приготвянето на отвара от дафинов лист ще са ви нужни 5 дафинови листа и 300 мл вода. Листата се кипват и варят 5 минути, след което се задушават 3 часа. От получената смес се пие на малки глътки няколко пъти дневно. Отварата от дафинови листа се използва само три дни, след което се прави едномесечна пауза.
Коментари