Кога се берат червените боровинки?

Кога се берат червените боровинки?

Червената боровинка или както е наричана още - брусница, представлява вечнозелен храст, с малки червени елипсовидно-кръгли плодчета. Характеризира се със силна издръжливост на минусови температури и с височина от 10 до 40 см.

Листата на червената боровинка са тъмнозелени, твърди и елипсовидни. Растението е известно със своите антиоксидантни и диуретични свойства. Използва се както за лечебни цели, така и като хранителна добавка.

Брусницата е една от най-широко разпространените и често срещани боровинки. Тя се среща из всички родни планини, т.к. расте по планински райони, поляни и иглолистни гори.

Беритбата на плодовете се извършва през ранна есен - септември или октомври месец. Самото бране се прави по сухо и слънчево време, като за целта не се събират само самите плодове, а се режат клончетата.

Като по време на самото рязане трябва да се внимава да не се изкорени/ отскубне растението от почвата, за да не се противодейства на естественото размножаване на вида. След края на брането се отстраняват негодните плодове от клончетата, т.е. изсъхналите, презрели или повредените от атмосферното влияние.

За правилното съхранение на червената боровинка се изисква набраните клонки да се подредят в една и съща посока в съд, който да позволява те да "дишат" - дървени касети, кошове или торби от плат. След това се оставят да се изсушат.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати