gotvach.bg»Съвети»Как се стерилизира лютеница?

Как се стерилизира лютеница?

Как се стерилизира лютеница?

В кулинарната практика има много рецепти за приготвяне на лютеница. По различните краища на България има различни традиции – някъде, освен домати и пипер, за лютеница се слагат моркови, картофи, патладжан. А подправките винаги са според вкусовете – олио, сол, захар, черен пипер, оцет, а някои дори слагат и канела или друга любима подправка.

Но така приготвената лютеница е хубаво да се съхрани за зимния период, а и за по продължително време. Има различни начини за съхраняването на зимнината и конкретно на лютеницата. Най-предпочитаният, а и най-сигурният начин за съхранение на готовата лютеница е стерилизирането ѝ.

Какво следва да имаме предвид при стерилизирането на лютеницата?

Още с подготовката и варенето на самата лютеница следва да приготвим бурканчетата, в които ще я съхраняваме. Те следва да са добре измити и добре подсушени, по същият начин следва да се измият и капачките. Хубаво е да се ползват само нови капачки за буркани, а ако се използват винтови капачки, следва да се уверим, че са чисти и сухи.

Така приготвената лютеница се пълни в бурканчетата, като се оставя празно място около 2-3 см от горния ръб на буркана. Бурканите се затварят плътно - за тези с винтови капачки следва да се убедим, че не се въртят.

А за обикновените капачки, затворени със специална машинка за капачки, аз предпочитам да мина по ръба на буркана с тъпата страна на ножа, за да притисна гумената част на капачката да прилепне по-добре към буркана.

Най-използваният вариант за стерилизация на лютеницата е като напълнените и затворени буркани се подредят в съд, на който на дъното му е поставена решетка, скара или нещо друго подходящо – целта е при варенето да не се спукат бурканите, особено ако варенето става на печка, котлон или открит огън.

Така подредените буркани, се заливат с топла или хладка вода, която следва да ги покрие 4-6 см над капачките.

Следва да се има предвид, че ако бурканите са горещи от горещата лютеница, то водата следва да е топла или с достатъчна температура, за да не се спукат бурканите, ако залеем топлите или горещи буркани със студена вода, то спукването на някой буркан е сигурно.

Самото варене на бурканите е свързано с получаване на вакуум, който с помощта на капачките херметизират съдържанието в бурканите и предотвратяват микроби да навлязат и развалят храната в бурканите.

Водата за варене на бурканите следва да се загрява плавно, защото при бързото достигане на високите температури на варене съществува опасност от спукване на самите буркани.

Друго важно нещо при стерилизирането е да се има предвид и времето на варене, след самото завиране на водата – за лютеницата са достатъчни 10-15 минути. Добре е да се варят достатъчно време, предвиденото за стерилизация, за да се стерилизират добре, в противен случай рискуваме консервите са да се развалят.

Сварените буркани се изваждат от горещата водя и се нареждат върху кърпа, хартия или друга подходяща повърхност с капачките надолу докато изстинат. След като изстинат се съхраняват в килер, мазе или друго помещение, предназначено за зимнината.

Сходен е начина за стерилизиране на всички консерви. Разликата е може би само в продължителността на варенето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати