Как да съхраняваме домашна луканка?

Как да съхраняваме домашна луканка?
Снимка: gotvach.bg

През зимата в много български семейства се приготвя домашна луканка. За тези които не са запознати тук могат да намерят много лесни и хубави рецепти за направата на традиционна луканка. Има обаче тънкости при съхраняването на домашна луканка, защото ако не е правилно, има вероятност да се развали луканката.

Когато вече сте напълнили луканката, ако има въздух по червата, трябва леко с игла да направите по няколко бодвания, за да излезе въздухът.

Има рецепти, при които, червата, след като са напълнени, ги потапят в топла вода не гореща. Това са го правили нашите баби и дядовци на село, но с годините вече не се процедира така. Това се прави с цел да почервенеят и да се стегне червото по бързо, за да изсъхне по лесно.

Мястото ви за съхранение на домашна луканка е много важно, трябва да ги закачите на дървени прътове със завързаната част на долу.

Домашните луканки трябва да са на тъмно и студено място, както и леко проветриво, подходящо такова място са таваните на къщите. Не се излагат на слънце, защото ферментацията се нарушава и може да се развалят.

След като няколко дни са били закачени и вече са леко подсъхнали, можете да ги претриете с бутилка или точила. Тогава вече им завързвате краищата на конците и ги закачате на тях, за да могат да изсъхнат добре отвсякъде.

Затворените и топли помещения не са за предпочитане, но ако нямате хладно и проветриво може да се наложи да включвате и вентилатор, за да се изсушат по бързо.

След като вече са изсъхнали според вашия вкус (някои хора предпочитат по меки луканки) ги слагате в торбички и съхранявате във фризер или хладилник, за да се запази така вашата луканка.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати