Ястията в глинените съдове се получават някак си невероятно вкусни, затова всяка уважаваща себе си домакиня трябва в дома си да притежава поне един глинен съд.
Когато идва ред за почистването на този вид кухненски съд, се започва и с притесненията. Но всичко е много просто, просто трябва да следвате няколко важни стъпки при почистването им:
✓ Първото и важно нещо е да не използвате, в никакъв случай, сапун или перилни препарати и да не се ползва гореща вода. Тъй като високите температури променят свойствата на глината и така ароматът на перилния препарат се абсорбира и следващите ястия ще миришат неприятно на почистващи препарати.
И в никакъв случай не поставяйте глинените съдове в съдомиялна, поради същата причина.
✓ Преди първата употреба на такъв глинен съд, трябва да го дезинфекцирте много старателно. За целта първо изплакнете със студена вода със силна струя. След това напълнете с вода, поставете я във фурната, загрейте я на високи градуси до изкипване на водата и след това изключете фурната, и я оставете там до пълното му изстиване.
✓ Много готвачи препоръчват първото ястие в гювечета да е с мазно месо. Като внимавайте преди употреба да не забравите да намажете съда с мазнина.
При по-честа употреба глинения съд започва да почернява - това е нормално и не означава, че съдовете са непочистени.
Коментари