Пастърмата традиционно се приготвя от свинско или телешко бонфиле или контрафиле. При сухо време тя е готова за 10 дни, като при влажно време готовността отнема двойно повече дни.
Съхранението се извършва в хладилник, като малко по-голямо парче може да се изсуши в плик, от който е изкаран въздухът и добре запечатан и сложен във фризер. След изкарването му пастърмата е като току-що свалена.
Обикновено пастърмата се съхранява и изсушава на по-проветриво и хладно място, но при липсата на такова пространство се използва хладилника. Като по-малките парчета могат да са сложени и в хартия за печене.
Готовата пастърма, изкарана от фризера, е готова за рязане на 10-тата минута.
Пастърмата е идеална и нарязана като мезе, но и може да се добави при приготвяне на ястия с меса.
Традиционната рецепта е боб с пастърма, като този вкус наистина е неповторим и задължително трябва да го изпробвате.
Важно е обаче, когато готвите с пастърма, да внимавате с добавянето на солта, тъй като сушеното месо е по-солено и изпускането на солта би съсипало манджата.
Виж също как се суши пастърма, научи как се прави саламура за пастърма, колко сол се слага на домашната пастърма или опитай нашата рецепта за кайзер пастърма.
Коментари