Пастърмата традиционно се приготвя от свинско или телешко бонфиле или контрафиле. При сухо време тя е готова за 10 дни, като при влажно време готовността отнема двойно повече дни.
Съхранението се извършва в хладилник, като малко по-голямо парче може да се изсуши в плик, от който е изкаран въздухът и добре запечатан и сложен във фризер. След изкарването му пастърмата е като току-що свалена.
Обикновено пастърмата се съхранява и изсушава на по-проветриво и хладно място, но при липсата на такова пространство се използва хладилника. Като по-малките парчета могат да са сложени и в хартия за печене.
Готовата пастърма, изкарана от фризера, е готова за рязане на 10-тата минута.
Пастърмата е идеална и нарязана като мезе, но и може да се добави при приготвяне на ястия с меса.
Традиционната рецепта е боб с пастърма, като този вкус наистина е неповторим и задължително трябва да го изпробвате.
Важно е обаче, когато готвите с пастърма, да внимавате с добавянето на солта, тъй като сушеното месо е по-солено и изпускането на солта би съсипало манджата.