Спанакът е един от най-вкусните и полезни листни зеленчуци, които заслужават да имат запазено място на трапезата ви. Апетитният зеленчук, който по някаква причина никак не е любим на повечето деца, е не само богат на желязо, калций и витамини, но и много ниско калоричен.
Спанакът може да се консумира както пресен, така и след термична обработка. За предпочитане е младите листа на спанака, които са много деликатни и крехки, да бъдат консумирани сурови под формата на салата със спанак и домати.
По-големите спаначени листа са доста по-жилави и имат много по-наситен аромат, затова е добре те да се консумират сготвени, като например ароматна спаначена супа с ориз или любимия ни спанак с ориз и свинско месо.
Подобно на останалите листни зеленчуци спанакът няма нужда от дълга термична обработка. За сваряването на спанака ще са ви нужни не повече от 10-12 минути.
Времето за задушаване на спанак е дори още по-кратко. По правило спанакът се задушава само с масло, без добавяне на допълнителна течност, защото такава се съдържа в изобилие в него.
По-крехките листа спанак се задушават 2-3 минути под похлупак, а по-големите - не повече от 4-5 минути. След това капакът се отстранява и спанакът се готви още няколко минути до пълното изпаряване на водата.
Коментари