Можете да изненадате гостите си с вкусен десерт от карамелизирани плодове, който се прави бързо и лесно. Ако нямате подръка пресни плодове, винаги може да използвате плодове от компот, макар че резултатът няма как да стане толкова добър.
Карамелизирането на плодове може да бъде извършено по два начина, като кулинарната обработка се различава в зависимост от това дали плодовете са пресни или от компот.
Пресните плодове се почистват от костилки и семки, нарязват се на парчета и се заливат с разтопения карамел. След това внимателно се обръщат, така че карамелът да ги облее от всички страни и се оставят 10-15 минути, за да се охладят.
Плодовете от компот, както и пресните банани, не са подходящи за подобно карамелизиране. Затова те се пускат директно в разтопения карамел и много внимателно се разбъркват 1-2 пъти, след което се оставят 3-4 минути на котлона, да клокне карамела, свалят се и се оставят да се отцедят.
Тайната на вкусните карамелизирани плодове е разкрита и вече можете сами да си приготвите плодова пита с карамелизирани плодове.
Прочетете още как се карамелизират зеленчуци и и защо и как се карамелизира месо.
Коментари