Кои храни и напитки не са препоръчителни при подагра?

Кои храни и напитки не са препоръчителни при подагра?

Подаграта е сериозно заболяване, което е причинено от нарушената обмяна на пикочната киселина в организма. Мъжете боледуват по-често от подагра. В голяма част от случаите се прилага медикаментозно лечение, но правилният начин на хранене и избягването на определени храни са изключително важни. Целта на спазването на диетата е да се направи баланс в нарушената обмяна на пикочната киселина. В началото трябва не бива да се консумират храни със сол и животински храни.

Най-общо храните, които трябва да се избягват при подагра, се разделят на забранени, такива, които трябва да се ограничават и позволени. Сред напълно забранените храни са всички онези, които съдържат голямо количество мазнини.

Това са тлъсти риби и меса, сланина и карантии. Напълно забранени са шкембето, мозък, бъбреци, черен дроб. В приготвяните ястия не бива да има гъби и гъбен бульон. Забранени са и леща, патладжани, боб, грах, киселец, спанак, а от плодовете не бива да се консумират малини и сини сливи. Шоколад и какао не бива да се консумират. По отношение на напитките, напълно забранени са алкохолът, кафето и силните чайове. Разрешени са само леки чайове, черният чай е непрепоръчителен.

По отношение на месата напълно разрешените са мазните и тлъстите, но и с другите трябва да се внимава. Пилешко, телешко и заешко може да се консумира само веднъж седмично. Забравете за пърженето като начин за приготвяне на храната. Забранените храни са пиците, трябва да се избягват всякакви тестени изделия – баници, хляб, кифли, мекици, солети др. Доматите и доматените сосове не влияят добре на организма, както и туршиите, лютите чушки, консервите с риба.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Калинов
Калинов
02.01.2017 18:21
Че то какво остава на човек,май картофи :)
7
0