Какво е разрешено да се яде при подагра?

Какво е разрешено да се яде при подагра?

Балансираното хранене е особено важно при подаграта. Необходимо е болният да се храни поне 5 пъти дневно, като приемът на храна трябва да бъде в малки количества. Сред позволените храни са горските плодове и другите видове плодове, различни видове зеленчуци, яйца, олио, мед, ядки, морски дарове, обезмаслено сирене, масло, извара.

Веднъж два пъти седмично е позволено на чисто месо без мазнини – пилешко, заешко, риба и телешко. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява с консумацията на месо.

За да се избегне приемът на допълнителни мазнини, най-добре е да обработвате месото чрез задушаване, печене или варене, като пърженото е противопоказно. Необходимо е да се пият голямо количество течности, като освен вода може да си позволите слаб чай и сокове. Приемът на течности трябва да е повишен, за да се избегне дехидратация.

Полезни при подагра са всякакви видове зеленчукови супи, освен тези от грах, киселец и бобови продукти. Залагайте на сезонните плодове и зеленчуци, като вторите не бива да са мариновани и солени. Много е важно храненето ви е да е балансирано и бедно на пурини, които съдържат опасни вещества.

Хубаво е и да се правят разтоварващи дни – с млечни продукти, зеленчуков разтоварващ ден, като в тези дни трябва да се консумира само от избраните продукти, но без да се гладува. Все пак е най-добре да се направи консултация с лекар, който допълнително да разясни кога и как е най-добре да се прави разтоварването.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати