Според мнозина тайната на вкусната боб чорба, чиито зърна се топят в устата като масло, не се крие в подправките или запръжката за боб, а в предварителното накисване на боба. Повечето от съвременните домакини предпочитат да не накисват боба от предната вечер, а директно да го варят в тенджерата под налягане.
И въпреки че така очевидно пестят доста време и усилия, те всъщност буквално убиват вкуса на това емблематично българско ястие.
За да сготвите перфектния боб, трябва да накиснете бобовите зърна в топла вода за около 18-24 часа. Сложете боба в дълбок съд и го покрийте с топла вода, която да го покрива 4-5 см, за да набъбне. Добре е на всеки няколко часа да сменяте водата, за да остане сравнително топла.
На следващия ден изхвърлете водата от накисването, залейте с нова вода и бавно кипнете продуктите. Оставете боба да къкри на слаб до умерен огън до пълното му сваряване, след което добавете запръжка и подправки.
От свареният боб може да направите вкусен боб с кисело зеле или боб яхния. Още кулинарни хитринки при готвенето на боб ще откриете на нашия сайт.