Сушените гъби са идеална добавка при зимните супи, но лесно ли е да се съхранят изсушени в домашни условия. Повече от лесно е, но с гъбите трябва да се внимава и сега ще ви дадем няколко съвета, които ако следвате, ще можете успешно да ги съхраните за по-дълго време.
• Преди да си правите труда да изсушавате каквато и да било гъба, се уверете, че тя е ядлива и си заслужава цялата хамалогия около сушенето и съхранението. Повечето гъби, които не стават за ядене и са отровни, посиняват или почервеняват не след дълго, след като се откъснат;
• Гъби се сушат по два начина. Класическият начин за сушене на гъби е върху ситна решетка поне на половин метър от земята на слънце и въздух. Иновативен начин за сушене на гъбите е така наречените уреди за сушене на плодове и зеленчуци;
• За да сте сигурни, че усилията ви дотук са успешни, проверете шушулките на гъбите с палец и показалец за наличие на влага. Ако вече са подходящо изсушени, можете да пристъпите към следващата стъпка от съхранението им;
• Има доста опаковки, в които могат да се съхранят. Херметически пликове и буркани, хартиени пликове или кутии, текстилни дишащи торби – лично ваш избор е какъв вид опаковка ще използвате;
• Задължително слагайте етикет или бележка на опаковката с датата на изсушаване, за да бъдете на ясно колко стари са шушулките;
• Дръжте шушулките далеч от слънце, влага и се грижете опаковката да е добре затворена, ако искате добре да съхраните сушените гъби. Слънчевата светлина би навредила в случаите, в които изберете да опаковате в херметически буркани.
Със сушени гъби препоръчваме да си приготвите:
- паста с гъби;
- пица с гъби;
Коментари