По правило сметаната е млечен продукт, който се използва при приготвянето на различни ястия и десерти, сосове, кремове, супи и паста. Всъщност сметаната е съвременното наименование на каймака, тъй като първоначално се е приготвяла само от прясно краве мляко. Но днес в търговската мрежа има сметана както на млечна, така и на растителна основа.
Растителната сметана се появява в гамата на сладкарските суровини преди около 30 години и се смята за заместител на млечната сметана. Растителната сметана, която се предлага на пазара у нас, се произвежда основно от растителни мазнини, емулгатори, вода, млечни протеини, захар, сол, стабилизатори, аромати и оцветители.
Според производителите на растителна сметана тя притежава всички качества на обикновената млечна сметана, дори я превъзхожда в някои отношения.
Поради съдържащите се в нея емулгатори растителната сметана придава повече обем от млечната сметана, има по снежен цвят, благодарение на характера на суровините, има стабилен аромат, който се дължи на добавените аромати, има лек вкус благодарение на растителните мазнини.
Освен това тя е с по-голяма трайност млечната сметана и е малко по-евтина от нея.
Но истината е, че качеството на растителната сметана (както при маргарините) зависи основно от растителните мазнини, които са използвани за производството ѝ.
Произведената от висококачествено кокосово и палмово масло сметана има качества на млечната сметана, но когато суровините са некачествени, тя може да развали цялото ястие. Ето защо трябва да бъдете особено внимателни с каква сметана ще приготвите сьомга със сметана на фурна или запечени броколи и карфиол със сметана.
Коментари