Някои видове ястия, приготвени от свинска глава се отличават с разнообразие и невероятен вкус и се счита за деликатес в много кухни по света. В състава си месото в главата на свинете се съдържат витамини от група В, желязо, йод, мед; флуоро, цинк.
Ползите от яденето на продукти от свинска глава са изцяло свързани с хранителната стойност и състава на продукта.
Преди да бъде сварена, главата с четината се опърля или се попарва във вода с температура 75-80 градуса в продължение на 10-15 минути, след което се остъргва от космите. Бърните на одраната глава се опърля със спиртна лампа.
Свинската глава трябва да се разсече на 8-10 части и да се отдели езикът и мозъкът, след това да се изплакне под течаща вода и да се накиесн за 3-4 часа.
След това изплакнете отново, напълнете съд със студена вода, покрийте и варете главата най-малко 2.5 - 3.5 часа.
След като водата закипи, свалете капака от съда и намалете температурата на огъня. Варете, докато месото започне да се отделя лесно от костите.
Термичната обработка позволява месото да стане меко. Излишната мазнина ще се освободи в бульона.
Коментари