Каква е разликата между тортелини и равиоли?

Каква е разликата между тортелини и равиоли?
Снимка: gotvach.bg

Две доста обичани в цял свят и доста бъркани ястия са равиолите и тортелините. И двете идват от Италия, и двете са производни на пастата, и двете имат пълнеж, но изглеждат различно и могат да имат различно предназначение.

Когато говорим за тортелини, трябва да имате предвид, че те се предназначават обикновено като основно ястие, а начинът, по който изглеждат, е доста различен от този на равиолите.

Тортелините се пълнят с плънка, често сходна на тази на равиолите, но се завиват по различен начин. Някой хора казват, че приличат на мидички, други на скариди в зависимост от начина, по който са завити.

Класическият начин за свиване е, като в изрязания кръг - и по-специално в центъра му, е позиционирана плънката, а краищата се съединят като полумесеци и се прещипят в средата, като в този случай се получава формичка, наподобяваща мидичка.

Когато става дума за равиоли, важното е, че изглеждат по различен начин. Те се оформят, като се изрежат кръгове или квадратчета и в центъра им се постави плънката, която сте подготвили преди това, а вариантите за "запечатване" са два - краищата на кръгa се намазват с яйце и се затварят един към друг във формата на полумесец или се слага друг кръг отгоре, отново намазани с яйце краища.

Още една интересна разлика между тортелините и равиолите е, че равиолите освен за основно ястие могат да бъдат сервирани и като десерт.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rosi
Rosi
02.12.2019 04:00
Разликата е много голяма, по - лесно е да се обърка тортелини с капелоти или аньелоти. Преди всичко тортелините е много по - дребна паста.
0
0